17 REGULI din CODUL BUNELOR MANIERE pe care toată lumea ar trebui să le știe

Chiar dacă nu mai pare așa importantă, eticheta nu e o simplă formalitate. Regulile sale au fost create pentru ca alți oameni să se simtă bine în prezența noastră.

Iată câteva dintre regulile moderne de comportament, despre care s-ar putea să nu fi auzit încă nimic.

Pe Internet

1. Nu-ți plictisi colegii și prietenii cu multe detalii despre stațiunea în care te afli. Oferă doar o scurtă descriere a locului și atât.

2. Nu discuta pe wall-ul unui prieten sau la fotografia lui subiecte care vă privesc doar pe voi. Asta se vorbește în mesajele private.
Nu-ți eticheta prietenii în fotografii în care nu au ieșit bine. Atunci când vorbești cu cineva, nu folosi Caps Lock – e echivalentul unui țipăt.

3. Dacă adaugi pe cineva la prieteni, ar trebui să îi scrii cine ești și de ce faci asta.

4. Postează fotografii cu mâncare numai dacă ai gătit tu ceva și adaugi rețeta în descriere, dacă mâncarea e legată de vreo poveste pe care o împărtășești sau dacă e ceva foarte neobișnuit.

Salutul

5. Bărbatul salute mai întâi o femeie, tinerii îi salute pe cei mai în vârstă, noul venit pe cei care sunt deja adunați, iar inferiorul pe superiori. Indiferent care e statutul tău, atunci când intri într-o cameră trebuie să saluți primul.

6. Înainte de a da mâna, bărbații ar trebui să-și scoată mănușile.

7. Atunci când stai într-un taxi, salută șoferul.

8. Dacă însoțitorul tău salută o persoană pe care nu o cunoști, ar trebui să o saluți și tu.

9. Nu da mâna cu cineva peste masă.

În vizită

10. Nu răspunde la invitația de a-i face cuiva o vizită cu întrebarea „Și cine mai vine?” E foarte nepoliticos.

11. Dacă ai musafiri stinge televizorul și nu mai sta la calculator.

12. Când vine cineva la tine, arată-i unde se poate spăla pe mâini sau aranja, apoi arată-i restul.

La restaurant
13. Nu cere nota dacă persoana care te însoțește nu a terminat încă de mâncat.

14. Dacă sosul e servit separate, pune puțin din el pe farfurie, nu întinge în el.

La telefon

15.  Pune mereu telefonul pe silențios atunci când ești într-un teatru, la cinema, într-o bibliotecă sau o sală de lectură.

Citește și:   5 moduri prin care îți poți învăța copilul să aibă mai multă răbdare

16. Dacă ești în compania prietenilor, poți vorbi la telefon. Dacă nu, îndepărtează-te doi-trei metri ca să nu deranjezi pe cineva.

17. Dacă suni pe cineva de pe un număr care nu e al tău, când persoana pe care o contactezi răspunde spune-ți întregul nume.

Citește și: 10 reguli de bune maniere pe care trebuie să le respecți la restaurant

Ți s-a întâmplat să fii invitat la cină și să fii prins pe picior greșit cu privire la bunele maniere la masă? Să nu știi ce tacâmuri să folosești sau ce pahar? Regulile de bunelor maniere au devenit în ziua de azi niște notiuni vagi, de care mulți oameni sunt lipsiți în copilărie. Nimeni nu mai citește cărți pe această tema si, din aceasta cauza, facem mai multe greșeli de eticheta în societate decât ne putem da seama.

Atunci când mergi la un restaurant pretențios, e necesar să cunoști și să respecți câteva reguli de bune maniere:

1. Îmbracă-te adecvat

La restaurantele de top ar trebui să porți îmbrăcăminte elegantă – un sacou, dacă ești bărbat și o rochie, dacă ești femeie.

2. Geanta nu se pune pe masă
Nu e politicos să-ți pui pe masă geanta, telefonul sau cheile, nici pentru companionul tău, nici pentru chelner.

3. Nu dezvălui câți bani vrei să dai pe vin
Arată-i sommelierului un vin din meniu care e în limita bugetului tău și el va căuta o alternativă. Dacă nu ești un cunoscător, alege ce îți place după ce ai degustat ce ți-a propus.

4. Folosește cum trebuie șervetul
Pune-l în poală, iar dacă te ridici să mergi la toaletă, lasă-l pe scaun. După ce ai mâncat, așază-l pe masă, în partea stângă a farfuriei.

5. Nu împărțiți mâncarea
Nu gusta din mâncarea unei persoane pe care nu o cunoști foarte bine. Dacă restaurantul e unul intim, poți face asta într-un mod cât mai discret.

6. Nu striga chelnerul
Încearcă să-i prinzi privirea sau atrage-i atenția ridicând mâna dreaptă cu arătătorul în sus.

7. Fii atentă la tacâmuri
După ce ai mâncat, așază furculița și cuțitul în farfurie, în poziția ceasului 10:20.

8. Taie carnea bucată cu bucată
Nu tăia toată carnea deodată. Taie o bucată, mănânc-o și apoi tai-o pe următoarea.

Citește și:   9 SECRETE pentru a evita ÎNGRĂȘAREA părului

9. Nu te feri de șervet
E în regulă și chiar indicat să-ți ștergi gura și degetele cât mai des.

10. Relaxează-te
Cel mai important e să trăiești o experiență plăcută, chiar dacă ești la un restaurant cu pretenții. Așadar, relaxează-te.

Citește și: 15 reguli de etichetă pe care trebuie să le știe orice femeie

Termenul de doamnă poartă o conotație de clasă și eleganță și a fi femeie nu te transformă neapărat într-o lady. A fi o lady ține de rafinament, grație, mișcări și de o educație aleasă care să-ți permită să te comporți potrivit oricărei situații.

Provenit din limba franceză, cuvântul „maniere” înseamnă modul cuiva de a se comporta sau de a se prezenta în societate; comportare, ținută, politețe, amabilitate; bună-cuviință. Așadar, o adevărată lady este cunoscătoare a Codului Bunelor Maniere, care reprezintă un ansamblu de reguli privitoare la buna purtare în societate.

Din păcate, în prezent tot mai puține puține femei țin cont de aceste reguli de conduită socială, deși cu ani în urmă acesta era studiat atât la școală, cât și acasă.

Iată care sunt cele mai important 15 reguli de bune maniere pe care orice femeie trebuie să le știe:

1. O femeie va saluta întotdeauna cu zâmbetul pe buze. De asemenea, bărbatul trebuie să salute întotdeauna primul. Atunci când se întâlnesc două persoane de sex feminin, cea tânără va saluta întotdeauna prima.

2. Dacă te întâlneşti pe stradă cu cineva cunoscut, discuţia nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute şi nu trebuie să fie purtată în mijlocul trotuarului.

3. O femeie nu va sta niciodată cu telefonul în mână la masă (pentru apeluri sau mesaje). Dacă trebuie să vorbeşti sau să trimiţi un mesaj important, e obligatoriu să te scuzi de la masă şi să îţi rezolvi problema dintr-o altă încăpere.

4. Florile pe care le oferim cuiva, trebuie să fie scoase întotdeauna din ambalaj. De asemenea, e bine de ştiut că singura situaţie în care este potrivit ca o femeie să îi dăruiască flori unui bărbat, este atunci când acesta din urmă e în spital.

5. O doamnă nu fumează şi nu mănâncă pe stradă.

6. Femeia este cea care întinde mâna spre domn, nu invers, iar strângerea de mână nu trebuie să fie foarte puternică.  O doamnă se ridică atunci când strânge mâna unei persoane în vârstă, dar poate rămâne pe scaun atunci când îi este prezentat un bărbat. Dacă este vorba despre o tânără, ea trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn mult mai în vârstă.

Citește și:   Cum să îl faci să te CEARĂ ÎN CĂSĂTORIE, în funcție de ZODIA lui

7. Atunci când porţi o conversaţie cu cineva, e absolut necesar ca celălalt să termine de vorbit, înainte de a începe tu. Niciodată nu trebuie să începi să vorbeşti peste cineva.

8. O lady nu sună niciodată înainte de 10 dimineaţa, între orele 13-17 şi după ora 21, decât dacă este o problemă cu adevărat urgentă.

9. Toate cadourile se deschid atunci când se primesc. Atunci când oferi un cadou, preţul acestuia trebuie înlăturat, cu o excepţie – preţul de pe cărţi nu se înlătură niciodată.

10. Ţinuta vestimentară completează imaginea unei doamne. Nu te îmbraci din cauza cuiva, şi încă mai puţin pentru a face în ciudă cuiva. Te îmbraci pentru tine! Să fii elegant nu înseamnă să te preocupi de preţul şi numărul toaletelor, ci de calitate, de croială, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderobă şi de a le alege astfel încât să nu se demodeze. O personă cu gust nu poartă culori ţiptoare şi aplică legile elementare ale esteticii.

11. O femeie nu va sta niciodată cu coatele pe masă, atunci când serveşte masa.

12. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra întotdeauna primul.

13. Punctualitatea este o calitate şi o dovadă de respect faţă de ceilalţi, iar o femeie care are cei şapte ani de acasă nu va întârzia la o întâlnire. În cazul unor evenimente neprevăzute, de bun simţ este să anunţăm că întârziem.

14. O lady nu folosește niciodată parfum în exces! Un parfum mult prea puternic folosit în timpul zilei este o alegere neinspirată, căci le poate provoca greaţă sau dureri de cap celor din jur.

15. Nu așeza niciodată o geantă de mână în poală sau pe scaun. O geantă mică și elegantă poate să stea pe masă. O geantă de mână poate fi agățată pe spătarul scaunului, iar servieta trebuie să stea pe podea.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.